Historie

De bouw van Huize ’t Pott, toen nog Huize ’t Pot, (vernoemd naar het eerdere tolhuisje dat gevestigd was op het erf en lag aan het toenmalige water stroompje het Roombeek) begon in het jaar 1872 in opdracht van Bert Stroink. In deze tijden floreerde de Textielindustrie in Twente, het huis is tot het moment dat er studenten zich huisvestten, altijd in handen geweest van textiel-gegadigden. Het huis werd verhuurd en kent tot 1930 verschillende eigenaren. In deze tijd is het huis enkele malen inwendig veranderd om de bewoonbaarheid te verbeteren. In 1930 wordt de villa aan beide zijden uitgebreid, hierbij worden de beide keukens aangelegd en het balkon aan de linkervleugel gerealiseerd.
 De villa in 1919 voor de verbouwing.

Huize ’t Pott na de verbouwing van 1930 

 

Na de verbouwingen van 1930 werd het huis tussen 1953 en 1960 voorzien van onder andere vier schoorsteenzuilen met windwijzers en wordt het overdekte terras aan de voorkant bij de rest van de villa getrokken. Na deze verbouwingen zag het huis er uit zoals het er nu nog steeds bij ligt.

In het huis werd sinds het ontstaan op elitaire wijze geleefd, dit leidde in de jaren zestig tot de aanleg van een enorme siertuin die over alle luxe voorzieningen beschikte. Zo ontbrak er in de tuin van 800 bij 300 meter geen zwembad, was er een macrobiotische moestuin, een tuinhuis en een garage voor het wagenpark. Toen in 1968 de Twentse textielindustrie zijn gouden tijd wel gehad had, werd het tijd voor de familie die er op dat moment woonde, om het elitaire stokje over te dragen aan scholieren van de Textiel Hogeschool. De continuïteit van het huis bleef op deze manier gewaarborgd.

 

Het riante zwembad

De Beeldentuin van Erve ’t Pott 

De gemeente greep echter in, er werd besloten om te gaan bouwen op het erf. De riante tuin moest plaats maken voor bungalows en ook de oprijlaan aan de Oldenzaalsestraat moest het ontgelden want deze werd doorklieft door de op dat moment aangelegde Potsweg. Om het huis veilig te stellen van allerlei beperkingen opgelegd door de gemeente, werd in 1984 Stichting Huize ‘t Pott opgericht, bestaande uit toenmalige bewoners, die met veel pijn en moeite het huis heeft weten te kopen van de gemeente. Om het mooie uitzicht te behouden is het de Stichting in 1988 gelukt om ook het weiland aan de voorzijde van het huis te kopen van de gemeente.

 De voormalige oprijlaan en entree aan de Oldenzaalsestraat voor 1968.

538733_556963594348292_1376489693_n